Etsitkö itsellesi sopivaa urheiluharrastusta? Tutkimusten mukaan urheilukammoisinkin ihminen löytää lopulta itselleen sopivan lajin, kunhan kokeilee ilman ennakkoluuloja.

Tässä kymmenen mahtavaa urheilulajia, joita moni ei tule edes harkinneeksi. Kokeile näitä, jos oma lajisi on hukassa – tai piristä näillä normaalia treenirutiiniasi!

1. Skeittaus

Skeittaus ei ole vain teinien harrastus. Kuka tahansa voi aloittaa skeittauksen – tosin helpoimmin tempuissa edistyy, jos kroppa on osapuilleen terve ja raajojen liikkumaradat kohtuullisen laajat. Kovaa kestävyys- tai lihaskuntoa lajin aloittaminen ei vaadi.

Lajissa pääsee alkuun hankkimalla sopivan, kevyen skeittilaudan harjoittelua varten ja etsimällä sen avulla itselleen sopivan, rennon asennon. Vie lauta nurmikolle ja koukistele polviasi ja opettele samalla tasapainoa. Tee sama asfaltilla ja huomaat pian, miten lauta reagoi asennon vaihteluun. Myös temppuilu laudalla alkaa vähitellen sujua paremmin, kunhan oma asento on löytynyt ja lauta alkaa tuntua tutulta.

Pidemmälle lajissa voi edetä nettivideoiden sekä skeittaajayhteisön vertaistuen avulla mm. skeittipuistoissa.

Hyödyt:

+ Skeittaaminen on kohtuullisen edullinen harrastus.

+ Ei vaadi kovaa kestävyys- tai lihaskuntoa.

2. Kirveenheitto

Kirveenheitto on vähemmän tunnettu laji, jonka juuret juontuvat viikinkiperinteeseen. Kyseessä on melko vaativa laji, mutta omaleimainen ja koukuttava. Kyseessä on tyypillinen tarkkuuslaji. Kirves on tarkoitus saada jäämään pystyyn mahdollisimman keskelle puista maalitaulua.

Kirveenheittoon tarvitaan turvallinen paikka, johon maalitaulun voi kiinnittää, sekä heittokirveen, joita voi tilata muun muassa netin kautta.

Hyödyt:

+ Persoonallinen maku.

+ Ei vaadi kovaa kestävyys- tai lihaskuntoa.

3. Curling

Curling on ovelasti trendikäs laji, jota suotta moititaan tylsäksi. Kyseessä on älyä ja taitoa vaativa harrastus, joka sopii lapsille, aikuisille ja vanhuksille. Curling käy hyvin koko perheen yhteiseksi urheilulajiksi.

Curlingia pääsee pelaamaan hallilla, jossa jää on jääkiekkokaukalon jäätä kosteampaa ja liukkaampaa. Harjat, kengät, kivet ja muut mahdolliset varusteet voi lainata hallilta.

Hyödyt:

+ Sosiaalinen laji.

+ Sopii tasavertaisesti koko perheelle.

4. Paini

Paini on muinainen urheilulaji, jossa mitellään voimaa ja taitoa. Kyseessä on voimaa, kestävyyttä ja ketteryyttä vaativa monipuolinen harrastus, jossa riittää opeteltavaa koko iäksi.

Paini on myös kamppailulaji, jolla voi olla käyttöä arkielämässä. Usein todellisen maailman fyysiset konfliktit päätyvät painiotteluiksi, jolloin painiharrastaja pystyy helposti suojautumaan mahdollisilta hyökkääjiltä.

Hyödyt:

+ Monipuolinen ja haastava.

+ Käytännönläheinen kamppailulaji.

5. Amerikkalainen jalkapallo

Amerikkalaista jalkapalloa pelataan myös Suomessa enemmän kuin monet tietävät. Kyseessä on laji, jonka voi aloittaa myöhäänkin, vaikka aikuisiällä. Kuitenkin myös lapset voivat pelata amerikkalaista jalkapalloa.

Amerikkalainen jalkapallo yhdistää joukkupelin sosiaalisen puolen shakkimaiseen älyllisyyteen ja koviin fyysisiin kontakteihin. Kyseessä onkin äärimmäisen monipuolinen peli. Joukkueesta löytyy myös tilaa monenlaisille pelaajille – pelinrakentajille, lihaksikkaille järkäleille ja ketterille juoksijoille.

Hyödyt:

+ Monipuolinen ja sosiaalinen laji.

+ Yhdistää älyllistä haastetta kovaan fyysiseen kontaktiin.

6. Käsipallo

Käsipallo on Suomessakin melko hyvin tunnettu laji, mutta silti moni ei tule ajatelleeksi sitä vaihtoehtona itselleen urheiluharrastusta valitessaan.

Kyseessä on vauhdikas, hyväntuulinen ja monipuolisesti koordinaatiota ja kuntoa kehittävä laji. Se ei myöskään ole kovin kallis harrastus, sillä jalkapallon lailla siihen ei tarvita monimutkaisia välineitä.

Hyödyt:

+ Kehittää koordinaatiota ja kuntoa.

+ Ei mitenkään kallis joukkueurheiluharrastus.

7. Hantis

Hantis eli käsitennis on Suomessa vielä miltei tuntematon urheilulaji. Kyseessä on eräänlainen pöytätenniksen versio, joka on kuitenkin vielä ping pongiakin vauhdikkaampi. Yhdysvalloissa kehitetyn lajin päämääränä on

Aloittamiseen tarvitaan Hantis-pöytä ja tennispallo. Kyseessä on siis äärimmäisen helposti lähestyttävä laji.

Hyödyt:

+ Erittäin halpa urheilulaji.

+ Hauska ja omalaatuinen.

8. Supa punt

Supa punt on pari vuotta sitten Australiassa kehitetty laji, jonka leviämistä muualle odotetaan vielä. Se on rugbypallon potkimiseen keskittyvä rento laji, jota pelataan yksi yhtä vastaan tai kahden hengen joukkueissa.

Hyödyt:

+ Rento, ei vaadi paljoa harrastajalta.

+ Omaperäinen, tuore.

9. Sirkustemppuilu

Sirkustemppuilu on äärimmäisen monipuolinen harrastus. Se kannattaa aloittaa kokeilemalla erilaisia sirkuslajeja, kuten jonglöörausta, yksipyöräistä jne. Näistä voi vähitellen valita hauskimman ja keskittyä temppujen hiomisen sen alalla.

Sirkustemppuilu on parhaimmillaan miltei ilmaista. Välineet ovat usein hyvin halpoja ja temppuilua voi harrastaa missä vain, vaikka kotona tai puistossa.

Opetusta saa harrastusseuroista, ja myös netti on harrastajavideoita pullollaan.

Hyödyt:

+ Halpa laji.

+ Monipuolinen, jokaiselle löytyy jotakin.

10. Haulikkoammunta

Haulikkoammunta on kiinnostava tarkkuuslaji. Siinä pyritään nopealla haulikon laukauksella rikkomaan lentävä savikiekko. Räjähtävässä kiekossa on kiistatta jotakin äärimmäisen tyydyttävää.

Ikävä kyllä haulikkoammunta ei ole halvimmasta päästä laji. Halvimmillaankin uusi kiekkohaulikko maksaa vajaat 2000 euroa, ja myös patruunoista ja ilmaan lennätetyistä kiekoista pitää pulittaa rahaa. Käytetyllä aseella pääsee toki edullisemmin liikkeelle.

Hyödyt:

+ Sähäkkä ja palkitseva laji.

+ Helppo aloittaa ilman pohjakuntoa.